AmbrusValiRöviden népi ékszerkészítő. Bővebben kézműves. Minden alkotásom kézzel készül. Fontos a minőség. Maximalista vagyok. Gyöngyfűzött alkotásaimat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya minősíti.
Édesanyám már gyerekkoromban megtanított többféle kézimunka alapjaira, amit én megpróbáltam továbbfejleszteni, több-kevesebb sikerrel.
A gyöngyfűzést állatfigurákkal kezdtem, szintén gyerekként. Művelődésszervezőként dolgoztam, mikor komolyabban kezdtem foglalkozni, ismerkedni ezzel a kézműves mesterséggel.
Első megmérettetésem 2002-ben a Nyírségi Ősz keretében meghirdetett X. Nemzetközi Kézműves kiállítás volt, ahol 3. helyezést értem el. A siker megerősítette bennem, hogy érdemes a kézművességgel foglalkoznom. Ezt több pályázat és kiállítás követte.
2005-ben a XXII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál keretében létrejöhetett első önálló kiállításom is, “A gyöngyvilág is az én világom” címmel.
2007-2010-ig pedig a Nagykálló-Harangodon nyaranta megrendezésre kerülő Téka Tábor egyik gyöngyfűző foglalkozásvezetője voltam.
2008-tól folyamatosan részt veszek különböző rendezvények kézműves vásáraiban, ahol személyesen is találkozhatunk. Folyamatosan zsűriztetek, szeretném elérni a népi iparművész címet.
Gyöngyből fűzött ékszereim egy része már zsűrizett (Hagyományok Háza által). Munkáim között megtalálhatók a népies-, illetve annak hordhatóbb változatai és a modern alkotások is hétköznapokra és különleges alkalmakra egyaránt. A nyaklánctól kezdve, a karkötőn, medálon, gyűrűn át, a fülbevalóig mindenki találhat az ízlésének, igényeinek megfelelő ékszert. Megrendelésre egyedi elképzeléseid is megvalósítom.
Újabban egyéb kézimunkákkal is foglalkozom, többek között a horgolással és a kötéssel.