hagyományőrzés

Rólam

AmbrusVali

Röviden népi ékszerkészítő.
Bővebben kézműves.

Minden alkotásom kézzel készül. Fontos a minőség. Maximalista vagyok. Gyöngyfűzött alkotásaim egy részét a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya minősítette.

Édesanyám már gyerekkoromban megtanított többféle kézimunka alapjaira (hímzés, kötés, horgolás, makramézás és varrás), amit én megpróbáltam továbbfejleszteni, több-kevesebb sikerrel.
Itt kell megjegyeznem, hogy nagyon hálás vagyok Édesanyámnak, hogy ilyen sokrétű tudományt adott a kezembe. ?

Ez a kézimunka szerelem a mai napig tart.
Számomra ez egy terápia is, elmerülök egy másik világba, amíg tervezek és megvalósítok.
A gyöngyfűzést állatfigurákkal kezdtem, szintén gyerekként. Művelődésszervezőként dolgoztam, mikor komolyabban kezdtem foglalkozni, ismerkedni ezzel a kézműves mesterséggel.
Első megmérettetésem 2002-ben a Nyírségi Ősz keretében meghirdetett X. Nemzetközi Kézműves kiállítás volt, ahol 3. helyezést értem el. A siker megerősítette bennem, hogy érdemes a kézművességgel foglalkoznom. Ezt több pályázat és kiállítás követte.
2005-ben a XXII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál keretében létrejöhetett első önálló kiállításom is, “A gyöngyvilág is az én világom” címmel.
2007-2010-ig pedig a Nagykálló-Harangodon nyaranta megrendezésre kerülő Téka Tábor egyik gyöngyfűző foglalkozásvezetője voltam.
2008-tól folyamatosan részt veszek különböző rendezvények kézműves vásáraiban, ahol személyesen is találkozhatunk. Folyamatosan zsűriztetek, szeretném elérni a népi iparművész címet.

Gyöngyből fűzött ékszereim egy része már zsűrizett (Hagyományok Háza által). Munkáim között megtalálhatók a népies-, illetve annak hordhatóbb változatai és a modern alkotások is hétköznapokra és különleges alkalmakra egyaránt. A nyaklánctól kezdve, a karkötőn, medálon, gyűrűn át, a fülbevalóig mindenki találhat az ízlésének, igényeinek megfelelő ékszert.
A gyöngyös szerelem kiegészült más technikákkal készült ékszerekkel, ruházattal, kiegészítőkkel és dekorációs alkotásokkal is.

Válogass és vásárolj kedvedre webáruházamban!
Megrendelésre egyedi elképzeléseid is megvalósítom.